|
|
|
muškarci vs žene 4 Mjeseci, 1 Tjedan ago
|
|
|
Otprilike ovo bi bilo samo za dame!!!!
Ne znam da li vam se čini ali današnji muškarci (cijela ex-yu) - su u totalnom haosu.
Jadni oni uglavnom misle samo o tome kako se srediti, "napucati", kako biti cool.. itd
Definitivno, prevazilaze žene.
Tzv. jači pol, koji je nekada bio glava porodice, hranitelj, staratelj, danas (ne svi naravno) postaje neka druga "stavka".
Da li su se i žene promjenile jer prihvataju te i takve muškarce..?
Da ne mislite da imam ličnih problema, navešću vam primjer koji me je iznervirao.
Moja drugarica se zabavlja sa dečkom kojeg: ONA izdržava, u kojem ONA odlučuje, ONA vodi glavnu riječ...I da, kad mu pukne film, ponekad istrpi batine!!!
Kada je pitam zašto to trpi, ona kaže da je to OK, normalno, a i slađe im je pomirenje...sick.
E, sad me interesuje da li je muški rod - jači jer su fizički jači???
Da li je moguće da je došlo vrijeme da je : napucan, napaljen, nekulturan, grub, nasilan muškarac - ustvari šmeker? A sa druge strane: kulturan, pažljiv, lijepih manira, obrazovan - "derpe"?????
Nisam feministkinja, ali.....fuj!
|
|
|
|
|
|
|
Pisanje je dopušteno samo registriranim korisnicima.
|
|
|
|
Odg: muškarci vs žene 4 Mjeseci, 1 Tjedan ago
|
|
|
kao što napisa jedan čovjek
....A koke cudne ptice
uvek im srce puca
za nekim grubijanom
koji dobro kljuca........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ja neznam stvarno šta se ovdje traži,,,,,,,,,,tražili ste emancipirane "europejce"...hahahah pa sad vam ni to neodgovara.....
ja mislim da se definicija oko muškaraca nemoože generalizovati u sklopu jedne mjesne zajednice a kamo li u cijeloj ex-jugi,,,,,,,
sve je to zavisi od pojedinca do pojedinca,,,,,,a iskreno i ako sam "koliko toliko" emancipiran muškarac,,,,,često u prvi plan izbije onaj klasični balkanac u meni.........
i iskreno ne bih da se mjenjam.....
|
|
|
|
|
|
|
|
ja (Korisnik)
Novajlija
|
|
|
|
|
Emancipacija nije dovela do ovoga vec osoba koja sama sebi dozvoli da bude zlostavljana.
Oni koji su pametni i mogu nesporazume rijesiti verbalnim putem a ne udarcima su za mene emancipovane osobe.
A toj tvojoj drugarici bi samo savjetovala kad ju je prvi put udario trebala se okrenuti i put pod noge, ne bi joj se ovo sad desavalo..tj. ne bi je udarao i mislio da je to sasvim oke..
Ljudi moji ne zaboravite da se drugi ponasaju prema nama upravo onako kako mi to dozvolimo..
|
|
|
|
|
|
|
|
ja (Korisnik)
Novajlija
|
|
|
|
|
amerx napisao/la:
ja neznam stvarno šta se ovdje traži,,,,,,,,,,tražili ste emancipirane "europejce"...hahahah pa sad vam ni to neodgovara.....
ja mislim da se definicija oko muškaraca nemoože generalizovati u sklopu jedne mjesne zajednice a kamo li u cijeloj ex-jugi,,,,,,,
sve je to zavisi od pojedinca do pojedinca,,,,,,a iskreno i ako sam "koliko toliko" emancipiran muškarac,,,,,često u prvi plan izbije onaj klasični balkanac u meni.........
Sta smatras pod ovim izbije 'klasican balkanac u tebi'? Ja poznajem dosta balkanaca i kad im proradi taj balkanski zivac ni jedan nije pomislio a kamoli digao ruku na zensko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pa ako sam rekao balkanac nisam mislio na fizičko nasilje.....nidje veze...... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Amerx, mozes li definisati pojam klasicnog balkanca, bas me zanima koji je to tip???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sve mi se cini da su se uloge pomijesale i da su oba spola zbunjena, ljudi nisu u stanju da pronadju sebe u jednom odnosu izmedju muskarca i zene. Nikako ne podrzavam zlostavljane da li to bilo verbalno ili fizicki, ipak mislim da je verbalno zlostavljanje teze, jer se teze primjecuje...
Za svaki odnos, smatram da konsekvense snose oboje, ne vjerujem u to da je samo kriva jedna strana, uvjek postoji i druga strana koja dopusta sebi tako nesto.
Poznajem takvu vrstu zena, koje prihvacaju zlostavljanje muskarca... Jos se uvjek sjecam jedne izjave, kaze kada je udari to je znak da je voli... bolesno!!!
Nekako mi se sve cini da takve zene osjecaju sigurnost kada je muskarac pored njih, ne znaju zivjeti drugacije, zbog cega je to tako, ima vjerovatno vise razloga... Sada bi Frojd rekao da su to neuroticni poremecaji... Who knows???
Ne bi se pomirila sa cinjenicom da su muskarci jaci jer su fizicki jaci, cak mislim da fizicko/verbalno zlostavljanje pokazuje njihovu slabost i da nisu ustanju kontrolirati se. Tako isto macho tip muskarca uopste ne simpatisem...
Sve u svemu, mislim da nam vecinom hvali samopouzdanja, postovanja i samostalnosti...
|
|
|
|
|
|
|
Zadnje editiranje: 10.03.08 23:30 od Mely.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mely napisao/la:
Amerx, mozes li definisati pojam klasicnog balkanca, bas me zanima koji je to tip???
e kako da ti sada to objasnim,,,,jedino da ti opišem sebe....a to nevolim raditi......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amerx napisao/la:
Meni je drago što sebe smatraš emancipovanim!! A, šta podrazumijevaš pod tim?
Nadam se da to znači da si dobar, nježan i pažljiv prema svojoj ljepšoj polovini....
Ja sam i napomenula da mi ovdje imamo jednu čudnu subkategoriju muškaraca - Mr.Balkance. (ajde da izuzmemo samo Slovence).
Iskreno, mene nešto mnogo i ne interesuje emancipacija muškaraca, već mi je jako bitno da se žene "probude"...
poz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Malo statistike...
U 95% slučajeva nasilje se događa na mjestu koje bi za ženu trebalo da bude najsigurnije - njihovom domu.
U 80% slučajeva nasilnik je muž, bivši muž, partner, bivši partner, u 5% slučajeva - otac, u 5% slučajeva sin. Sve muški - mašala!!!
Najopštije gledajući, nasilje je svaki nasrtaj na ženinu ličnost, psihički ili fizički integritet ili slobodu kretanja. Seksualno nasilje je posebno podmuklo, jer je teško dokazati da je nasilje učinjeno iz seksualne želje, ili iz nasilnih namjera, ili - da li su te motivacije uopšte razdvojive, jer je za nasilnika i samo nasilje erotizovano.
Žena koja je bila zlostavljana, pretučena, maltretirana, osjeća najčešće sledeće emocije: KRIVICU, STRAH, NEMOĆ, SRAM, BIJES, PORICANJE, OSJEĆANJE IZDANOSTI.....
Muškarci (i oni emancipovani i oni koji to nisu) - moraju prestati sa nasiljem protiv žena, s bilo kojim vidom nasilja. Oni moraju osuđivati nasilnike, a ne minimalizovati njihove zločine.
I - najvažnije, za nasilje ne smiju okrivljivati žene, koje su ga trpjele.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glupo mi je kad muskarac zenu tuce, ali to ipak sama zena sebi dopusti da se tako neko prema njoj ponasa. Nevidim rjesenje u tome, a i neznam kako neko to sebi moze dopustati da mu se radi..
Ali i mi kao zene smo se promjenili. Skora sam nekad slusala da ima i sve vise zena sto udaraju svoje muzeve/partnere.. Tako oba spola se mjenjaju, ne samo muski..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veki, jaka recenica/tvrdnja: "I - najvažnije, za nasilje ne smiju okrivljivati žene, koje su ga trpjele. "
Natjerala me je da procitam ponovo moj predhodni post, tako i ostale... Saznanje da i ja i ostali na ovoj temi opet krivimo zene ( dopustanjem sebi takvih stvari) i nije bas prijatan... Upss!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nasilje na bilo koji nacin u porodci je poremecaj koji nije ok (nije bitno gdje se desava da li kod nas ili bilo gdje na svijetu),,,,to se jednostavno ne bi smjelo desavati a i ako se desi znaci da tu nesto nije uredu sa tom osobom koja je nasilnik...a zene vise nisu u takvoj situaciji da su ovisne od muskarca pa da trebaju da trpe bilo kakav vid nasilja nad sobom ....----
osobe koje vrse fizicko nasilje nad nekim bi trebale baviti se nekim sportom ,ici u teretanu,ici u lov i td.istrsati visak energije na neki drugi nacin...
ja nekazem da je normalno samo kad se neko mazi i pazi,normalno da svugdje postoje neke nesuglasice,al' postoji uvjek nacin na koji se to moze rijesti bez nasilja verbalnim putem......
a sto sređivanja tice....licno volim vidjeti njegovanog muskarca koji lijepo izgleda..........normalno bez pretjerivanja.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ustvari Mely, kad pogledaš kroz sve faze koje napadnuta žena prođe, ja mislim da joj je najgori taj osjećaj što joj ne vjeruju..
Najsigurniji savjet koji se nudi ženama je baziran na našem (balkanskom) mentalitetu..."Ne izlazi sama napolje", "Ne nosi seksi odjeću", "Kloni se rizičnih situacija"...Kao da je to odlučujuće!!!
Mi mislimo da možemo, možda, izbjeći nasilje time što ćemo ostati u kući, ili time što ćemo učiniti po volji bijesnom mužjaku. E, to je to konstantno provjeravanje - da li je ONA ipak nečim izazvala stvar. E, to je sranje, koje ženi nabije osjećaj krivice, koji je dalje razara kroz sve sfere života. Situacija koja čini da se žene osjećaju krivima, obeshrabruju ih da se bore i uzvrate udarac. One treba da znaju da: ŽENE NISU KRIVE ZA NASILJE KOJE SU MUŠKARCI UČINILI NJIHOVIM TIJELIMA, MISLIMA I DUŠAMA.
U pravu si, Mely - ženama je potrebno mnogo više samopouzdanja i samostalnosti.
Zato je veoma važno da se žene obrazuju, da završavaju škole, zanate, fakultete...Kada je žena ekonomski nezavisna, njen prag tolerancije će se smanjiti.
@mikix,
osobe koje vrše fizičko (i svako drugo) nasilje ne treba slati u teretanu, nego u zatvor, ili na društveno - korisni rad, a ponekad i u duševnu bolnicu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|