Aj da i ja koju kazem (nisam odavno, a osjecam da bih trebao)...
O masonima necu, boli me k**** za nih, a uostalom nisu - oni ni tema. Moj stav o njima je krajnje neutralan. Puno bolji pokret (ili vam ga sekta) mi je satanizam od masonstva...
Imaju veze sa paganstvom, a jedino sto ih povezuje sa "zidovstvom" jeste materijalizam. No, ne zaboravimo da masoni ne koriste novac u vlastiti svrhe i razmetanju u njemu, vec ga daju u humanitarne svrhe i sl. I to im je jedan od zadataka. Takodjer, mason ne moze biti svak (samo oni koju su bogati, poznate te uzivaju ugled u drustvu). Pripadnost masonstvu je tajna.
A znate li ko je (najvjerovatnije) Veliki zidar bosanske loze? Navodno, beg Adil Zulfikarpasic....
Dalje;
@trgo: Kako mozes tvrditi da smo "MI" nastali tek od dolaska agresaora, okupatora, koljaca, silovatelja, krvnika, ubica, stoke, majmuna, bagre, izroda - Turaka?
Bas zbog njihovog prokletog dolaska, iako smo de facto odrzali svoj identitet, mi smo ga izgubili - i to do kraja! Zbog njih, danas smo ga totalno izgubili, a onaj koji svoj pravi identitet zna, taj ispada varalica, ne-bosnjak i sl.
Turci su nam usadili nebosnjacke elemente, koje smo vremenom, zbog njihove propagande, ali i zuba vremena, te (krajnje negativnih) politickih i nacionalnih prilika (zaslugom Turaka) prisvojili kao nase...
Bili smo Turcima "zjenica u oku" - zbog interesa, da nas salju u ratove, d aginemo za Tursku i sultane... Oslijepili su nas!!!
Samim tim, sto smo prisvojili NJIHOVO kao NASE - mi smo IZGUBILI NASE ISTINSKO "JA"...
Imena koja nosimo, jela koja jedemo, "bosanska" arhitektura koju vidimo, islam, neke rijeci, sevdalinka... sve je to njihovo - koje smo mi uzeli kao "nase", dok smo neko (kao arhitekturu, sevdalinku i jela), prilagodili nasim uslovima...
Reci ces da su doveli kulturu bla bla bla, hvala im - ali svi su okupatori ostavljali tragove svoje kulture... Zasto zaboravljamo Austro-Ugare po tom pitanju, koji su nam dali mnogo vise od Turaka (moderne puteve, skole, fabrike, kina, pozorista...)
Pravi Bosanac - Bosnjak, kako zelis je covjek (dobri bosnjanin) je onaj koji je zivio PRIJE 1463. godine; koji je pisao bosancicom, zvao se slavenskim imenom, pricao starobosnaskim, imao svoje pjesme (koje su izgubljene, a mali dio njih danas pripisuje se "Hrvatima" u srednjoj Bosni)...
Bogumisltvo bilo je nasa odrednica i ono sto je dokazivalo da postoji narod koji se naziva Bosancima (Bosnjacima - dobrim Bosnjanima)... Jer, da smo po nekoj teoriji hrvati - bili bismo katolici, da smo Srbi po opet nekoj tamo teoriji - bili bismo pravoslavci.. Samim tim, imali bismo jaku crkvenu instituciju koja ne bi dozvolila da se pojavi hereticko ucenje...
I BJESE BOSNE PRIJE TURAKA!!!!
Eh, sad o Titu
Patarenu brate, svi su grijesili - i Tito.. i Hitler.. i Napoleon.. i mnogi, mnogi...
Poredjenje partizana sa cetnicima - GLUPOST
Kao prvo, Trgo je rekao da SFRJ nije bila "zatrovana" onom vrstom komunizma (hajmo reci., radikalnom), kao sto su bile mnoge zemlje svijeta i "Istocnog bloka"...
A pogledajmo apsurda, u SSSR-u, bil aje ta vrsta komunizma i sve su zemlje izasle iz njeg bez rata (Estonija, Latvija, Ukrajna...), a mi...?
Jugoslavija i komunizam je nestao 4.5.1980. godine u 15:05... Sve ono NAKON se NE MOZE povezivati sa Titom ni politikom koju je on vodio!!!
II Svjetski rat - partizani, cetnici, ustase, SSovci, fasisti...
Ne mozemo generalizirati - Srbija = cetnici, Hrvati = ustase... A kad bi bilo tako, onda bi ispalo 92 i Bosna= Islamisti i sl.
Da, Srbija je bila tad cetnicka, Hrvatska ustaska, ali bilo je srba i hrvata koji su se suprostavljali tom rezimu. Ba szbog toga, javlja se NOB i partizani... Malo apsurda, Tito ne moze biti cetnik, kad je Hrvat

(objasnit cu kasnije)
Muslimani (tj. Bosnjaci koji se tako nazivaju jer su im Turci ocistili umove i otrgli ih od korijena, pa se tako pocinju nazivati) su bili izmedju dvije vatre - izmedju NDH i ustasa i izmedju cetnicke Srbije.. Hrvati koriste klasicnu ulizivacku propagandu, kako bi ih pridobili, u cilju da ih iskoriste i sprovedu svoje ciljeve... Tako Hrvati kolju Srbe pod muslimanskim imenima (npr. Zvonimir se predstavljao kao Mustafa), tako da cetnici misle da to cine muslimani. No, nije to sve, jer je Bosna, a i Hrvatska, predstavljao problem cetnickoj Srbiji za formiranje Velike Srbije...
Takvu situaciju u kojoj su se nalazili muslimani koristi i Hitler u svoju korist i propagandu (n ajednu stranu), a neki muslimani opet shvacaju da bi im Hitle rmogao pomoci, te mu salju svoje lazi i propagande (na drugu stranu..)
Medjutim, pored toga, mnogi shvacaju da su sve to zla (sad, moj stav o Hitleru i nije bas takav, no ovdje, u ovom slucaju i situaciji, opisat cu ga kao "zlo"

, te zajedno sa Srbima, Hrvatima i ostalim narodima formiraju NOB, nastaju partizani koji se bore protiv toga, bla bla bla.. poznate stvari! A i razmislimo, da je Hitler pobjedio, sta bi bilo sa nama? Da li bi bili ravni njemu i "njegovima" ili bi smo opet bili zrtve propagande, sluge nekog rezima, kao i do sad...
Eh sad, kako to da partizani, koji su pruzali zastitu svima, bez obzira za vjeru i naciju budu cetnici? Kako to da se "cetnici" bore protiv cetnika i cetnicke drzave? Kako to, d ana kraju, "cetnici" pobjede cetnike i "cetnicki" vodja kaze NE Staljinu i njegovoj politici (kos jedan dokaz da Titova politika i socijalizam koji je bio ovdje, nije bio jednak onom u ostaku svjeta - ne zaboravimo i nesvrstane) I sl. stvari o "cetnicima"..!?
A sad, zar opet nasjedamo na propagandu koju nam plasira cetnicka propaganda, a to je da su "Slaveni = Srbi". Dokle cemo vise shvatiti da je to LAZ (o tome sam ranije pisao, mrsko mi je vise ponavljati)...
Titov je cilj, a cilj i partizana, bio osloboditi se okupatora i fasizma, te formirati drzavu juzno-slavenskih naroda, gdje ce svaka drzava i narod imati prava. Tako nastaje Jugoslavija...
Zbog cega je sve islo u Beograd, a ne u Sarajevo i Bosnu? Jer je to bio najveci grad, te politicke, ekonomsko, privredno, srediste bivse nam drzave...
Zbog cega se ratovalo po Bosni, te se tako Bosna rusila? Iz strateskih razloga. Pa nije sisu samo partizani ratove vodili na nasem tlu, vodili su ih svi (a to se izgled azaboravlja)... Ovdje, prednost je bila na NASOJ (nek to shvati kako zeli) strani, zbog brdovitog i nepristupacnog terena.
Zasto se po Bosni gradile fabrike i zagadjivao zrak? Onda kontra pitanje, koja li je to SR tada bila od ekonomskih najrazvijenijih, a pak prirodnim ljepotama najljepsih zemalja?
Reci ce, da smo zivila ne rubi ekzistenicije... Hah, u svakoj zemlji postoje ljudi koji tako zive. Plate nam bile male.. Ne znam, ali vecina ih je zato mogla bez ikakvih kredita skolovati djecu, svake godine ici na more sa pasosem kojem nije trebala viza i van ex-Juge i pored toga se odlicno zivjelo i sl. (barem je tako bilo u mojoj porodici)... No, ne shvacamo, ne mozemo porediti JUCER i DANAS... Mozda nam se danas cini da su tada bile male plate, no zanimljivo da se moglo dosta toga i priustiti, a ne mozemo shvatiti ekonosmu politiku i razvoj, kao i pad (odnosno uspon) vrijednosti... Sto je danas recimo 100 maraka, nekad je bilo 30, ili obrnuto...
Nije se smjela praktikovati religija? Ili je to opet samo slucaj u mojoj porodici, ali svi su normalno postili, isli u dzamiju i sl. I mnogi (ne samo moji) tvrde da su ti obicaji oko bajrama, ramazana i sl. bili puno bolji nekad nego danas, kad svak (ko treba i ne treba) se pravi muslimanom...
Islo se na hadzdz i sl... No, vjera se nije smjela mjesati u javni zivot - i ne vidim sta je tu lose!? To je ODLICNA stvar! Vjera je svacija privatna stvar i ne treba se dopustiti mjesanje u javnu politiku. A sta se dogadja kad se mjesa, vidimo 90tih i danas...
Onda dobro poznata: "Dok je bio Tito, lopovi su bili u zatvoru"... Nakon Tita, ti su se lopovi dokopali slobode i dosle su 90te, a lopovi su postali ugledni...
Piso bi jos, ali mi se fkt ne da, mrsko mi je, a i boli me glava...
Et, valjda je to to sto sam htio da kazem..